Aby ograniczyć marnowanie jedzenia do minimum, warto wiedzieć, jak przechowywać żywność w lodówce – wbrew pozorom nie zawsze jest to oczywiste. Wiele osób popełnia błędy podczas układania produktów spożywczych na półkach: trzyma surowe mięso w zbyt wysokiej temperaturze lub układa produkty luzem zamiast w szczelnych pojemnikach. Często zaniedbywaną kwestią jest też czystość. Warto zmienić swoje nawyki, ponieważ właściwe przechowywanie żywności w lodówce wydłuża świeżość produktów i zapobiega rozwijaniu się bakterii oraz pleśni. Od czego zacząć? W dzisiejszym artykule znajdziesz praktyczne wskazówki dotyczące przechowywania jedzenia w lodówce – zapraszamy do lektury.
Jak przechowywać żywność w lodówce? 5 wskazówek
Prawidłowe przechowywanie produktów w lodówce musi uwzględniać kilka czynników, a jednym z najważniejszych jest temperatura. Nie wszystkie półki i szuflady urządzenia zapewniają takie same warunki chłodnicze – najzimniej jest na dolnej półce, natomiast najcieplej na drzwiach. Które produkty lubią wysokie, a które niskie temperatury? Jak przechowywać jedzenie w lodówce, by długo pozostawało świeże? Poniżej znajdziesz 5 przydatnych wskazówek.
1. Układaj produkty we właściwym miejscu
Zasady przechowywania żywności w lodówce są następujące:
- na górnej półce trzymaj produkty mleczne, takie jak jogurty, sery i kefiry, a także resztki i posiłki przygotowane z wyprzedzeniem (np. lunch do pracy),
- środkowe półki to dobre miejsce do przechowywania wędlin, kiełbas, parówek, masła, przetworów rybnych oraz jajek,
- na dolnej półce umieszczaj produkty, które szybko się psują: surowe mięso, ryby i owoce morza (najlepiej zamknięte w szczelnych pojemnikach),
- w szufladach pod dolną półką trzymaj owoce i warzywa (uwaga: nie wszystkie tego potrzebują – cebula, pomidory czy banany lepiej radzą sobie poza lodówką),
- temperatura na drzwiach lodówki jest wysoka oraz niestabilna przez ich częste otwieranie, dlatego najlepiej trzymać tam produkty z długim terminem przydatności: ketchup, musztardę, chrzan, soki, przetwory oraz oleje.
2. Trzymaj produkty w pojemnikach dobrej jakości
Jak przechowywać w lodówce artykuły spożywcze? Najlepiej w przeznaczonych do tego pojemnikach. Nie mogą być to jednak pudełka słabej jakości – bardzo ważny jest rodzaj materiału, z jakiego je wykonano. Jeśli szukasz sprawdzonego rozwiązania, wypróbuj pojemniki do przechowywania żywności dostępne w Rotho-Shop. Są wykonane z trwałego tworzywa wolnego od BPA, mają szczelne zamknięcia i nadają się do kontaktu z jedzeniem. Możesz trzymać w nich sery, wędliny, resztki, a w pojemnikach z otworami wentylacyjnymi również owoce i warzywa.
Polecamy to rozwiązanie szczególnie osobom, które nie wiedzą, jak przechowywać żywność, np. wędlinę i warzywa, w lodówce No Frost. Szczelne pojemniki skutecznie zapobiegają wysychaniu produktów, dlatego niska wilgotność panująca w urządzeniach tego typu nie obniży ich jakości.
3. Nie wkładaj do lodówki gorących posiłków
Zdarza Ci się włożyć do lodówki gorącą zupę? To błąd. Zanim schowasz do lodówki obiad czy resztki kolacji, wystudź posiłek. Umieszczenie w niej gorących potraw może negatywnie wpłynąć na pracę urządzenia, a tym samym na świeżość przechowywanych produktów spożywczych. Po ugotowaniu posiłku odczekaj więc ok. 2 godzin.
4. Nie trzymaj w lodówce zbyt wielu produktów
Przeładowana lodówka nie jest w stanie zapewnić odpowiednich warunków chłodniczych, a to, jak łatwo się domyślić, może prowadzić do szybszego psucia się produktów. Zbyt duża liczba artykułów spożywczych na półkach i w szufladach sprawia też, że trudno dostrzec przeterminowane wędliny, nieświeże warzywa czy stare resztki. Ryzyko rozwoju bakterii i pleśni jest więc wyższe.
5. Regularnie myj lodówkę
Przynajmniej raz na kilka tygodni należy dokładnie umyć lodówkę (w razie potrzeby, np. gdy coś się rozleje, możesz robić to oczywiście częściej). Dokładnego czyszczenia wymagają zarówno półki, szuflady, jak i wewnętrzne ścianki urządzenia. Dzięki regularnemu myciu unikniesz nieprzyjemnych zapachów, rozwoju pleśni oraz bakterii, a przy okazji zadbasz o estetyczny wygląd lodówki.
Jak przechowywać jedzenie w lodówce? Podsumowanie
Warto wiedzieć, jak przechowywać produkty w lodówce. Dzięki temu jedzenie nie będzie przedwcześnie się psuć, nie wchłonie zapachu innych potraw ani nie stanie się źródłem groźnych bakterii. To ważne również dlatego, że zapobiega marnowaniu żywności – szybko psujące się produkty zamiast na talerz trafiają do śmietnika. Na szczęście prawidłowe przechowywanie jedzenia w lodówce nie jest skomplikowane – wystarczy zastosować kilka prostych zasad.
Jeśli organizacja kuchni sprawia Ci trudność, sprawdź ofertę Rotho-Shop. W sklepie zamówisz artykuły domowe, które ułatwiają utrzymanie porządku m.in. w lodówce. Szczególnie polecamy dostępne u nas pojemniki na żywność, dzięki którym mięso, warzywa i nabiał, które kupisz, długo zachowają świeżość i apetyczny wygląd.