W czym przechowywać produkty sypkie?

W czym przechowywać produkty sypkie?

Mąka to jeden z tych produktów sypkich, który jest nieodłącznym elementem szafki kuchennej. Czy jednak wiesz, jak przechowywać mąkę, by nie straciła swoich właściwości? Jak przechowywać mąkę przed molami? Podpowiemy Ci, jak i w czym najlepiej przechowywać mąkę, a także wiele innych produktów sypkich, które warto odpowiednio zabezpieczyć! W końcu są niezbędne do przygotowania Twoich ulubionych potraw.

Przechowywanie produktów sypkich typu mąka

Produkty sypkie typu mąka źle znoszą wilgoć, a także wysokie temperatury, więc w pierwszej kolejności zwróć uwagę na to, gdzie je magazynujesz. Mąkę należy trzymać w suchym oraz zaciemnionym miejscu o odpowiedniej przewiewności. Drugą ważną kwestią jest to, jak przechowujesz produkty sypkie. Tutaj najlepiej sprawdzają się wysokiej jakości pojemniki do przechowywania żywności. Zaraz po przywiezieniu zakupów do domu warto zrezygnować z oryginalnych opakowań producentów i przełożyć produkty sypkie do własnych. Za każdym razem pamiętaj o ich szczelnym zamknięciu! 

Pojemniki na produkty sypkie w kuchni

Pojemniki na sypkie produkty w kuchni to sprawdzony sposób na estetyczne oraz bezpieczne przechowywanie produktów typu mąki, kasze, ryż, czy różnego rodzaju płatki. Dzięki nim również organizacja kuchni staje się łatwiejsza! Masz do wyboru pojemniki plastikowe, ceramiczne i szklane. 

Pojemniki plastikowe są lekkie, a co za tym idzie – poręczne i łatwe w przenoszeniu. Możesz je również układać jeden na drugim, oszczędzając w ten sposób miejsce. Jednak tylko pojemniki wolne od BPA oraz innych szkodliwych substancji są gwarancją całkowicie bezpiecznego przechowywania

Pojemniki ceramiczne i szklane przede wszystkim pięknie się prezentują. Dobrze jednak mieć świadomość, że są dużo cięższe oraz zawsze istnieje ryzyko ich stłuczenia. Warto zwrócić uwagę również na pokrywkę. Tylko w pełni szczelna skutecznie chroni przed wilgocią oraz dostaniem się do pojemnika moli spożywczych.  

Etykiety na pojemniki do przechowywania produktów sypkich

Zawsze masz problem ze znalezieniem mąki, której akurat potrzebujesz i nigdy nie pamiętasz, jaka jest data przydatności do spożycia danego produktu? Doskonałym rozwiązaniem są etykiety na pojemniki. Możesz zrobić ją własnoręcznie bądź znaleźć gotowe w sieci. Takie rozwiązanie ma wiele zalet:

  • z łatwością zidentyfikujesz potrzebny produkt, na przykład, gdy zdarza Ci się przygotowywać posiłki w pośpiechu,
  • zawsze będziesz mieć pewność, że produkt nadal jest zdatny do użycia,
  • na bieżąco skontrolujesz zapasy swoich produktów,
  • ekspresowo przeprowadzisz kontrolę jakości produktów sypkich w swojej szafie,
  • sama etykieta stanowi również ciekawy efekt wizualny, dlatego nawet postawione na blacie będą świetną ozdobą kuchni. 

Jak przechowywać mąkę i inne produkty sypkie – podsumowanie

Podsumowując, przechowywanie produktów sypkich w kuchni jest bardzo ważne dla zachowania ich właściwości, wartości odżywczych, aromatu, czy też zabezpieczenia na przykład przed uciążliwymi molami spożywczymi. Warto więc pamiętać o kilku zasadach:

  • produkty sypkie źle znoszą wysokie temperatury oraz wilgoć, dlatego przechowuj je w ciemnym, suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu,
  • zrezygnuj z woreczków, torebek bądź innych opakowań producentów, a do  przechowywania produktów sypkich używaj szczelnych, solidnych i czystych pojemników na produkty sypkie do kuchni,
  • na każdym pojemniku umieść etykietę, z oznaczoną datą przydatności do spożycia.

Przemyślana organizacja kuchni oraz szczelne, wysokiej jakości pojemniki to klucz do sukcesu! Sprawdź pełną ofertę produktów do przechowywania w kategorii artykuły domowe i ciesz się uporządkowaną przestrzenią w swoim domu!

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium